Menu
Mijn Keunstwurk

Starbarn

Soort
Cultuurparticipatie, Talentontwikkeling
Partners

De Starbarn is een ontwerp voor een nieuw gebouw in het buitengebied van Zwarte Haan, bedoeld als publiek toegankelijke observatiepost voor sterren kijken. Het gebouw kent een besloten ruimte en een open ruimte met een ontvangst capaciteit van maximaal 20 personen. Verrekijkers (geen telescopen) en een vaste expositie over de nachtelijke sterrenhemel zijn aanwezig als ondersteuning voor sterrenobservatie. De publieksexpositie ondersteunt sterrenobservatie en verwijst ook naar de invloed van duisternis op cultuurhistorie, zoals de mythe van de Melkweg en het begin van de Santiago pelgrimswegen.

De Starbarn wordt het middelpunt van een stilteplek die in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 in Zwarte Haan wordt gecreëerd. Ook na 2018 kunnen bezoekers van de plek blijven genieten. Mensen die geen haast hebben, de stilte willen opzoeken en de verbinding met de natuur willen aangaan. Het is een pilotproject dat onderdeel uitmaakt van het programma Feel the Night en wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en het Programma naar een Rijke Waddenzee.

  • Duisternisbeleving langs de Waddenkunst.
  • Behoud van de nacht: goed voor de geest van de mens en van levensbelang voor de natuur.
  • Een gastvrij donker landschap.
Het winnende Starbarn-ontwerp van Murk Wymenga en Sweder Spanjer

Aanleiding

Het idee is afkomstig van architect Nynke-Rixt Jukema, zij groeide op in Zwarte Haan en leerde daar de duisternis, de stilte en de rust waarderen. Door middel van de Starbarn hoopt ze dat meer mensen de nachtelijke sterrenhemel en de stilte ervaren en gaan waarderen. Via het Programma naar een Rijke Waddenzee kwam financiering tot stand om drie jonge ontwerpers een schetsontwerp te laten maken voor een de Starbarn. Het winnende ontwerp van Murk Wymenga en Sweder Spanjer heeft de vorm van een slakkenhuis.

Waar werken we naartoe?

De Starbarn wordt in juli 2018 in gebruik genomen tijdens het  Jacobsfestival, een internationaal pelgrimsevenement. Samen met de nachttuin, de renovatie van het Pelgrimsinformatiecentrum St. Jacobiparochie, de pelgrimsroutes en refugio’s in de kustregio’s, de expositie, de film ‘Pelgrimeren in Fryslân en aan het Wad’ en het stiltefestival ‘Nacht aan het Wad’ vormt de Starbarn een plek voor pelgrims, toeristen en recreanten waar er van de nachtelijke stilte, de sterrenhemel en de natuur genoten kan worden.