Menu
Mijn Keunstwurk

Review Toneelschrijfcursus

“Bij de cursus schrijf je eigen eenakter heb je na afloop van de cursus ook daadwerkelijk een toneelstuk geschreven! Het is echt “on the job”, in de artistieke zin van het woord. Bij elke volgende cursusavond ben je weer een stapje verder met je stuk. In de tussentijd heeft de docent waardevolle feedback geleverd op wat je schreef. Feedback die je echt verder helpt, en je op een spoor zet waar je anders niet zo snel op gekomen was. Zo blijft het behapbaar, want je hoeft echt niet in één keer een Griekse tragedie in vijf bedrijven te schrijven; je wordt stap voor stap meegenomen in de opbouw van een stuk. Je begint met nadenken over het probleem, het conflict, het uitwerken van de personages en het openingsbeeld, vervolgens introduceer je je personages, werk je naar het motorisch moment toe, ga je verder naar “the darkest moment”, werk je aan de grote wending, en brei je er via climax en catharsis uiteindelijk een eind aan. En dat in zes lessen, waarbij de docent tussendoor ook nog een keer de tijd neemt om in een individuele sessie samen met jou dieper in te gaan op je work in progress.

De cursisten nemen bovendien ook kennis van elkaars werk, en geven feedback op elkaar. Zo leer je ook van elkaar. Zelf heb ik nog nooit zulke goede feedback gehad op iets wat ik schreef als tijdens deze cursus. Leuk is ook dat de docent, zelf toneelschrijver, de theorie illustreert aan de hand van eigen werk en dat van anderen.

Sinds ik deze cursus heb gedaan, kijk ik anders naar toneel en film. Als kijker en als toeschouwer, maar ook als regisseur/bewerker/schrijver.”

Tsjerk Bottema