Menu
Mijn Keunstwurk

Toneelschrijven via Zoom biedt perspectief

Door:
Meindert Reitsma
Door:
Meindert Reitsma

Zou een online schrijfcursus wel werken? Dat was de vraag toen vorig jaar alle fysieke cursussen opnieuw werden geschrapt in verband met corona. Keunstwurk en Tresoar namen het initiatief om een online cursus gericht op toneelschrijven aan te bieden. Het leverde mooie reacties en inzichten op.

De cursusleider was Wessel de Vries, die als toneelschrijver zowel in Fryslân (Tryater, Meeuw Jonge Theatermakers, Skoft&Skiep) als daarbuiten werkt. In een paar lessen kregen de cursisten uitleg en opdrachten over een eenakter, bijvoorbeeld hoe een toneelstuk is opgebouwd en welke schrijftechnieken er zijn. Een groep van zeven mensen ging enthousiast aan de slag en aan het einde had bijna iedereen een toneeltekst klaar.

Wessel de Vries vindt in het echt lesgeven prettiger en gezelliger, maar online gaf wel de mogelijkheid voor korte sessies. “Alle deelnemers hebben grote stappen gezet. Ik was verrast door het hoge niveau. Ik had het gevoel dat alle deelnemers er veel van geleerd hebben, want ze hebben zich in de loop van de lessen ontwikkeld.” Jammer was wel dat de tijd online kort was en er hierdoor te weinig tijd was om lang op een tekst in te gaan. Voor nieuwe deelnemers werkt volgens hem een online vorm in ieder geval goed. En gelukkig was het uiteindelijk ook nog gezellig.

Online vorm biedt nieuwe mogelijkheden

De cursisten zijn over het algemeen ook tevreden over de cursus toneelschrijven, al was online niet altijd even handig. Zo werd de persoonlijke begeleiding gewaardeerd, maar werkte de techniek niet altijd mee en scoorde Zoom als locatie lager in de evaluatie na de tijd. Sommige mensen geven aan dat ze door de cursus graag een vervolg of meer creatieve dingen willen doen. Iemand kwam met de suggestie om na de pandemie een combinatie van digitaal en fysiek aan te bieden, maar het digitale er zeker in te houden.

Dat is een van de dingen die wij, noodgedwongen, hebben geleerd van de online cursus. Met zo’n vorm worden weer andere mensen in de gelegenheid gesteld om mee te doen, bijvoorbeeld mensen die buiten Fryslân wonen. Het zou zomaar kunnen dat het digitale gedeelte in het cursusaanbod voor na de zomerperiode ook een plek houdt. Na de zomer bekijken Keunstwurk en Tresoar of er een vervolg op de cursus moet komen. Daarnaast is Tresoar met verschillende partners in gesprek hoe de ontwikkeling van schrijvers in Fryslân kan worden geprofessionaliseerd. Het nieuwe cursusaanbod wordt via onze kanalen verspreid zodra dit bekend is.

Naar agenda Tresoar

Naar agenda Keunstwurk

Contactpersoon
Rozemarijn StrubbeCoördinator Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50