Menu
Mijn Keunstwurk

Uit de (amateur)kunst! – Blijven dansen

Door:
Door:

“Ok, hoe lossen we dit op”, was het eerste wat artistiek leider Janna Eijer van Eijer Producties dacht toen ze hoorde van de coronamaatregelen. Al snel startte het bedrijf met online lessen, namen ze het initiatief tot een noordelijk danscollectief en gingen ze op tournee langs verzorgingshuizen met een speciale dansproductie.

Danslessen via Zoom

Naast het artistiek leiderschap verzorgt Janna Eijer de danslessen bij Eijer Producties. In coronatijd deed ze dat via zoom. “Vooral de jongeren in de selectiegroepen bleven zeer gemotiveerd, maar bij de recreatiegroepen was dit wat minder. De bezwaren waren vaak heel praktisch, liever geen lawaai met thuiswerkende ouders, slechte internetverbinding en vooral al genoeg onrust en drukte doordat de scholen gesloten waren.” De kinderen die wel online waren, wilden de dansjuf graag hun thuisomgeving laten zien: hun knuffels, huisdieren, slaapkamers of familieleden.

“Dat was echt ontzettend leuk. Je maakte zo toch echt contact met de kinderen.” – Janna Eijer

Collectief Dansscholen Noord-Nederland

Door de vaagheid aan richtlijnen voor de danssector aan het begin van de corona lockdown waren er verschillen in aanpak tussen dansscholen. Zo werden er bijvoorbeeld danslessen gratis online aangeboden, waardoor er een ongelijke concurrentiestrijd ontstond. Het idee om een noordelijk collectief op te richten hing al een tijd in de lucht, maar kwam tot dusver niet van de grond. Janna: “Maar juist nu was dit nodig. Mijn broer Aarnt heeft dit toen in een korte tijd van de grond gekregen.” Met lange (best moeizame) zoomsessies kwamen ze tot een gezamenlijke aanpak. Zo werd afgesproken dat niemand meer openbare lessen mocht aanbieden en lesgelden doorbetaald werden. De danswedstrijden werden verplaatst naar het najaar, met duidelijk afstemming over planning en deelname.

Op tournee langs verzorgingshuizen

Het bedrijf Accon AVM wilde graag iets doen voor de geïsoleerde ouderen in verzorgingshuizen. Eén van de moeders van de cursisten werkt bij dit bedrijf en vroeg Janna om een dansvoorstelling te maken voor de verzorgingstehuizen in de plaatsen waar zij kantoor houden: Leeuwarden, Drachten en Haren. Janna bracht alle dansers een koffer (rekwisiet) aan huis en ging online met ze aan de slag. Later werkte ze de voorstelling van een half uur buiten op afstand verder uit. Met een speciale touringbus gingen ze langs de verzorgingshuizen.

Onze choreografie met de paraplu’s. Deze dans hebben we als laatste nog toegevoegd tijdens ons optreden voor de ouderen. Met mooie grote plu’s van @werkenbijacconavm ??

Geplaatst door Unlimited op Woensdag 1 juli 2020

 

Janna: “De meiden vonden het prachtig om dit te doen. Er was al zoveel afgelast en de ouderen waren heel dankbaar. Janna wil vaker voor deze doelgroep producties maken, maar niet meer online: “Je hebt vaak vertraging in de verbinding, waardoor je lastig feedback kunt geven en eigenlijk niet ziet hoe het gaat.”

Er was zelfs een vrouw die vertelde dat ze zelf vanaf haar 17e jazzballet had gedaan en graag had meegedanst.” – Janna Eijer

Naar buiten!

Half mei mochten er weer lessen buiten gegeven worden. Alle locaties van Eijer Producties zijn toen buiten van start gegaan. Janna: “De kinderen waren eerst wel wat onwennig en waren daardoor niet helemaal vrij in hun doen en laten. Buiten dansen op de vloer heeft ook zo zijn beperkingen: je kunt niet echt grondwerk op de tegels doen.” Freerunning kon alleen doorgaan als het droog was.

Vanaf 1 juli mocht er ook weer binnen lesgegeven worden, maar bij Eijer Producties viel dit in de laatste cursusweek en hebben ze de lessen gewoon buiten afgesloten. Nu wachten ze af wat de ontwikkelingen zijn. Janna: “Ik ben helemaal niet bezig met corona en heb ook nog niet naar de protocollen gekeken die voor de danssector zijn gemaakt. Er kan nog veel veranderen in de komende weken. Wel zie ik de toekomst positief tegemoet. We hopen dit najaar nog onze eindproducties te mogen uitvoeren en vieren volgend jaar ons 11 jarig bestaan!”


Over Eijer Producties
Samen met Aarnt en Aaltsje is Janna oprichter van Eijer Producties, een dans en theaterschool gevestigd in de zuid-oosthoek van Friesland. Ze verzorgen Dans-, Freerunning-, en Musicallessen op meer dan acht locaties voor maar liefst 600 kinderen. Het bedrijf heeft als doelstelling iedereen een kans te geven op een podium te staan en zichzelf te ontwikkelen en verder te groeien.


Contactpersoon
Rozemarijn StrubbeAdviseur Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50
Mobiel:06-83428984