Menu
Mijn Keunstwurk

Uit de (amateur)kunst! – Dansschool The Factory | dansen in een broedplaats

Door:
Door:

Mirjam van Duin en Wendy Westra komen uit twee hele verschillende danswerelden, urban en moderne dans, maar denken vanuit dezelfde waarden. Hierdoor vonden ze elkaar vier jaar geleden en zijn ze samen dansschool The Factory in Leeuwarden gestart. Net toen zij alles lekker op de rit hadden, kwam corona. Maar ze zetten direct de schouders eronder, ontwikkelden online lessen en maakten een videoclip als alternatief voor de eindpresentatie.

“Bij ons gaat het niet alleen om de pasjes en het presteren, maar juist dat de dansers zich veilig voelen en zelfvertrouwen ontwikkelen. We stellen het kind centraal.” vertelt Wendy. Zij geeft de urban en showdancelessen bij The Factory en voelt zich helemaal thuis in de danswedstrijdscene, waar ze zelf al vele prijzen in de wacht sleepte. “Natuurlijk werk je naar een einddoel, de wedstrijden of een presentatie, maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat om het proces ernaartoe. Maar de kinderen willen natuurlijk wel graag knallen. Je kunt merken dat ze nu al heel veel zin hebben in de komende wedstrijden.”

Wendy heeft zeven wedstrijdgroepen urban dance en showdance. Zij hebben normaliter iedere twee weken wedstrijden. Wendy: “De wedstrijden werden steeds uitgesteld, dus we zijn gewoon door blijven oefenen. De dansers vonden dat geen punt, die vinden het alleen maar leuk om hun dansmix steeds weer te doen. Maar uiteindelijk kon alles door corona toch niet doorgaan. Ik ben daarom in september weer begonnen met een nieuwe mix voor de wedstrijden in het nieuwe jaar.”

Medeoprichter Mirjam van Duin geeft de moderne danslessen aan kinderen en volwassenen. Sinds kort is Yasmijn Gijzenij erbij gekomen voor de peuter- en kleuterdanslessen. Daarnaast bieden ze losse workshops aan, zoals de workshop dance flow yoga door Pim Steemers. Een combinatie van moderne dans en yoga. Je hoeft hiervoor geen yoga of dansachtergrond te hebben. Het is voor iedereen toegankelijk.

“Bij ons gaat het niet alleen om de pasjes en het presteren, maar juist dat de dansers zich veilig voelen en zelfvertrouwen ontwikkelen. We stellen het kind centraal.”

Online danslessen

Mirjam en Wendy gingen direct aan de slag na de aankondiging van de maatregelen in maart. Wendy: “De volgende dag zaten we al te brainstormen wat we konden doen. We zijn toen begonnen met het plaatsen van filmpjes genaamd ‘The Factory danst door’ op een besloten YouTubekanaal. Hier kregen de leden een link van.”

Daarna hebben ze de website aangepast met de mogelijkheid voor leden om in te loggen naar een omgeving waarin de lessen via zoom aangeboden werden. Mirjam: “In principe kon je dan alle lessen volgen, maar dat gebeurde eigenlijk niet.” “We maakten van de zoomlessen wel opnames, die daarna met muziek en uitleg op de site verschenen. Dan kon je thuis nog door oefenen,” vertelt Wendy.

Lessen via Zoom

Voor de dansdocenten was dit een hele intensieve manier van werken. “Het is allemaal nieuw. Maar we zagen het vooral als een positieve uitdaging,” zegt Wendy.

Na de meivakantie konden er weer buitenlessen gegeven worden. Mirjam: “We konden gebruikmaken van het binnenplein bij de Doas. We hebben toen een groot stuk tapijt gekocht en in stukken geknipt. Iedere danser had zijn eigen stuk tapijt op anderhalve meter afstand van elkaar. De tapijtjes werden na afloop schoongemaakt.” In augustus konden de leden een maand lang gratis extra lessen volgen.

Dansen op tapijt

Videoclip

Ondanks haar positieve instelling, vindt Mirjam het als choreograaf lastig om alles online te doen. “Je moet steeds concessies doen. Je kunt je inspiratie er niet goed in kwijt. In het begin deed ik gewoon dansjes, maar dat was het net niet. Ik wilde weer een choreografie maken. We zijn toen begonnen met een stoelendans. Iedereen heeft wel een stoel in huis en die neemt ook niet veel ruimte in beslag. Onder de douche zag ik het beeld voor me van al die stoelen in het weiland, met een drone vanuit de lucht. Toen we eenmaal naar buiten mochten, wilde ik het ook uitvoeren. De zoektocht naar een locatie was nog niet makkelijk: iedereen moest er met eigen vervoer kunnen komen. Dus niet met het openvaar vervoer of door te carpoolen.

Uiteindelijk zijn we naar de Groene Ster gegaan, waar we een hele dag hebben gewerkt. Er deden ongeveer twintig dansers mee uit verschillende groepen. Volgens mij hebben ze de dans wel dertig keer achter elkaar opgevoerd. Misschien overdrijf ik, maar wel heel vaak! En het was een choreografie van 6 à 7 minuten. Voor de dansers was dat best pittig, maar ze vonden het wel heel leuk.

Videograaf Vincent Schiphorst heeft de opnames gemaakt en samen met mij gemonteerd. Het was een uitdaging om van alle beelden de juiste opnames te kiezen en er een geheel van te maken waarin iedereen tot zijn recht komt. Er is heel veel tijd in gaan zitten, maar ik ben wel erg blij met het eindresultaat en het feit dat je ergens naartoe kon werken. En in tegenstelling tot een voorstelling, kun je dit product steeds terughalen, wat bijzonder waardevol is.”

Stoelendans

Vernieuwen en uitbreiden

The Factory is meer dan een dansschool alleen. Wendy en Mirjam willen graag meer bieden dan alleen danslessen. Ze willen een broedplaats zijn waar nieuwe ideeën vorm krijgen, bijvoorbeeld meer doelgroepgericht of met een maatschappelijk inslag, maar waar ook ruimte is voor samenwerking met andere kunstdisciplines. “In de Doas werken allerlei kunstenaars met een verschillende achtergrond. We zouden daar graag meer mee samenwerken.”

Ze zitten vol mooie ideeën voor de toekomst om zichzelf te vernieuwen en uit te breiden. Mirjam: “Nu doen we alles met zijn tweetjes, maar we zouden graag meer docenten in willen zetten en een extra danszaal willen in het gebouw. Maar eerst de basis en die zit nu goed. Eigenlijk hadden we vorig seizoen net alles goed op de rit. Het pand waar we inzitten werd een officiële broedplaats van de gemeente, de ruimte was helemaal opgeknapt en ook organisatorisch hadden we alles gestructureerd. Dan is het heel jammer dat corona roet in het eten gooit, maar we zijn wel dankbaar dat we met onze stabiele basis eigenlijk overal goed doorkomen.”

Schouders eronder

Ondanks alle maatregelen hebben Mirjam en Wendy er altijd positief ingestaan. Door te kijken naar de mogelijkheden en niet teveel naar de beperkingen. “Maar het was lastig om te participeren op de ontwikkelingen en er waren vaak onduidelijkheden. We hebben toen besloten om af te wachten tot zeker was wat de maatregelen steeds waren en daar naar te handelen,” vertelt Wendy. De afgelopen twee weken moesten ze de lessen voor de volwassenen weer online oppakken. De kinderen mochten nog live lessen volgen.

Mirjam: “We hebben de leden onlangs een enquête gestuurd om te horen wat zij zouden willen wanneer we weer voor een langere periode dicht moeten. Daaruit bleek dat de meeste wel zoomlessen willen en een aantal YouTube-filmpjes. Daar zouden we dan waarschijnlijk een afwisseling van aanbieden. Er waren ook verschillende leden die wel buiten in dikke kleding willen dansen, maar dat doen we maar niet, haha! Maar we hopen dat het niet nodig is en we gewoon door kunnen gaan.”

“Nu doen we alles met zijn tweetjes, maar we zouden graag meer docenten in willen zetten en een extra danszaal willen in het gebouw.”

Contactpersoon
Rozemarijn StrubbeCoördinator Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50
Mobiel:06-83428984