Menu
Mijn Keunstwurk

Uit de (amateur)kunst! – Een theaterproeverij in Ryptsjerk

Door:
Door:

Een zomer zonder iepenloftspullen is ondenkbaar in Fryslân. Net als het voor de spelers van WIG Producties ondenkbaar is om maanden niet te spelen. Daarom hebben zij het initiatief genomen tot mini-iepenloftspul Toch! Actrice Catrien van der Molen vertelt over hun aanpak in coronatijd.

WIG Producties maakt sinds 2013 theaterproducties op locatie met professionele en gevorderde amateurspelers. Vorig jaar waren ze te zien met de marathon voorstelling Kruistochten, een trilogie van Alan Aykbourn, in het voormalige postsorteercentrum aan de Snekertrekweg in Leeuwarden. Deze zomer maken zij onder regie van Hans van Buuren de voorstelling Toch! Kimberley Piek, Catrien van der Molen, Bram Adriaansz en Jan-Tiede Bouma spelen hierin hun favoriete liefdesdialogen van beroemde toneelschrijvers als Edward Albee, Arthur Miller, Harold Pinter en Tennessee Williams.

“Ik zat met de handen in het haar. Ik ga me kapot vervelen dacht ik. Ik wilde lesgeven, spelen, bezig zijn met mijn vak.” – Catrien van der Molen


Van verveling tot actie

De kunst van het acteren staat centraal bij WIG Producties. Spelen is dan ook dat wat de acteurs het liefste doen. De eerste weken na de lockdown werden alle opdrachten van actrice en theaterdocent Catrien van der Molen gecanceld. “Ik zat met de handen in het haar. Ik ga me kapot vervelen dacht ik. Ik wilde lesgeven, spelen, bezig zijn met mijn vak.” Datzelfde gold voor regisseur Hans van Buuren. Hij verveelde zich zo dat hij in zijn tuin een podium bouwde. Later bedacht hij dat ze daar dan ook maar wat mee moesten gaan doen. Zo ontstond het initiatief voor een mini-iepenloftspul: met vier spelers die op afstand dialogen opvoeren voor een kleinschalig publiek.

Videobellen in personage

Catrien van der Molen is naast actrice ook zelfstandig theaterdocent in de regio Heerenveen. Na de lockdown begon ze al snel met online theaterlessen via Zoom voor haar cursisten, waarin ze leuke nieuwe spelvormen ontdekte. “Ik vond bijvoorbeeld een variant van het improvisatiespel De Vloer Op in de vorm van coronadialogen, waarbij de spelers met elkaar videobellen in personage. Via de app stuurde ik dan spelsuggesties om de scène te sturen. Dit was enorm leuk om naar te kijken.”

Coronamaatregelen

Gelukkig valt acteren onder de contactberoepen en mogen de acteurs sinds 1 juli tijdens het repeteren weer binnen de 1,5 meter komen. Catrien: “Buiten de repetities houden we wel meer afstand van elkaar dan voorheen. Daarnaast wassen we onze handen van te voren en proberen we niet teveel attributen te gebruiken. Zodat we bijvoorbeeld niet uit elkaars glazen drinken in een scène.” De informatie van de landelijke persconferenties zijn voor hen leidend. Ze maken nog geen gebruik van de bestaande theaterprotocollen.

Het publiek dat in augustus komt kijken, krijgt bij de ingang een gezondheidscheck en moet zijn handen desinfecteren. Catrien: “Het stuk duurt niet te lang, vijf kwartier, zodat mensen zoveel mogelijk thuis naar de wc kunnen. Daarnaast zorgen we dat de nazit niet te lang duurt.” Dat er niet veel publiek bij kan zijn, is voor de acteurs best wennen. Catrien: “Dat betekent dat je als acteur veel energie moet geven, maar weinig reactie terugkrijgt. Maar dat vinden we niet erg, omdat we weer zo graag willen spelen. En ik denk dat het publiek er erg naar uit kijkt om er weer eens op uit te kunnen en van een avond theater te kunnen genieten.”


Wil je weten wat er wel of niet mag in de theatersector? Kijk dan voor de meest actuele informatie op de website van het LKCA.


 

Contactpersoon
Rozemarijn StrubbeCoördinator Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50
Mobiel:06-83428984