Menu
Mijn Keunstwurk

Uit de (amateur)kunst! – Griene Sjippe pakt gecancelde productie weer op

Door:
Door:

Alles stond klaar afgelopen voorjaar. De hele boerenschuur van familie Galema was voorzien van theatertechniek. De spelers stonden te trappelen om te spelen. Helaas moest cabaretgezelschap Griene Sjippe hun productie ‘Bûter, Brea en Sûre Molke’ tot twee keer toe annuleren. Inmiddels hebben ze de draad weer opgepakt en in september kan het publiek komen kijken. Artistiek leider Hotze Karsten vertelt over hun motivatie en aanpak.

Het theatercollectief werd twintig jaar geleden opgericht door Hotze Karsten, theaterschrijver en regisseur uit Mantgum. “Er was destijds geen cabaret in Friesland. Daarnaast wilde ik jonge gemotiveerde mensen een kans geven om zich verder te ontwikkelen in het theater. Niet alleen als speler, maar ook in de muziek, zang, techniek of andere theateraspecten. Het zijn te vaak dezelfde gezichten die je ziet bij de iepenloftspullen.”

Actualiteit in boerenleven

De productie ‘Bûter, Brea en Sûre Molke’ vertelt het verhaal van een boerenfamilie. “Het is een actueel en dramatisch verhaal over het boerenleven in een tijd waarin het vak je bijna onmogelijk wordt gemaakt. Waarin boeren zich afvragen of hier nog wel mee door willen gaan en er zorgen zijn over een eventuele opvolger. Een herkenbaar verhaal voor veel boeren.” Het stuk is dan ook geschreven door voormalig boer Folkert Sybrandy, die zelf meespeelt. Ondanks de pittige thematiek is het volgens Hotze een lekker vlot en toegankelijk stuk.

Rippetysje ,“ Bûter Brea en Sûre Molke “. Útfieringen fanôf 18 sept. oant 3 okt. te Welsryp.

Geplaatst door Hotze Karsten op Donderdag 9 juli 2020


Tussen de stropakken

Het theatercollectief maakt altijd producties op locatie. Vorig jaar was dit nog in een autobedrijf, nu op de boerderij “Ate Hoeke” van Ate en Klaske Galema in Wjelsryp. Hotze: “De voorstelling is in eerste instantie voor binnen gemaakt, maar we hebben hem nu naar buiten verplaatst.” Het publiek neemt plaats op de tribune of stoelen, met stropakken ertussen zodat de 1.5m afstand bewaard blijft. Families mogen bij elkaar zitten. Op deze manier kunnen er rond de honderd mensen komen kijken. Bezoekers moeten van te voren reserveren en op het terrein geldt eenrichtingsverkeer.

Financiële risico’s

Eén van de redenen om de productie in september op te voeren en het niet langer uit te stellen, zijn de productiekosten die al gemaakt zijn. “Het risico op financiële schade wordt dan te groot. Het is te onzeker hoe het virus en de bijbehorende maatregelen zich gaan ontwikkelen.” Griene Sjippe financiert zijn producties vrijwel volledig uit de recettes. “We krijgen geen overheidssteun en hebben weinig sponsors. Tegelijkertijd willen we graag een laagdrempelige toegangsprijs.” De mensen die in het voorjaar al een kaart hadden besteld, konden deze tot 10 augustus omruilen.

Inzet vrijwilligers

De andere reden om de uitvoeringen binnenkort plaats te laten vinden is de inzet van de betrokken mensen. “Je hebt een verantwoordelijkheid naar de mensen die hun vrijwillige tijd hierin hebben gestoken. Daar kun je niet oneindig een beroep op doen. We repeteren momenteel wel drie keer per week, terwijl de spelers overdag studeren of werken. Ook is er een stagiaire betrokken bij het project, die natuurlijk haar punten voor school wil behalen.”

Hotze heeft al weer plannen voor de volgende productie: “Dan gaan we iets in de bouwsector doen.” Hij hoopt de 25 jaar bij Griene Sjippe vol te maken en het stokje dan aan een ander door te kunnen geven. Maar voor nu natuurlijk dat mensen in september bij ‘Bûter, Brea en Sûre Molke’ komen kijken!

De productie ‘Bûter, Brea en Sûre Molke’ is te zien op 18, 25, 26 en 27 september en 2 oktober 2020. Voor meer informatie kun je terecht op www.grienesjippe.nl of bellen met bestuurslid Geartsje Terpstra op 058-8506398

Foto's Bûter Brea en Sûre Molke

Veilig opnieuw aan de slag
Wil jouw theatervereniging weer aan de slag en kun je wel wat tips gebruiken bij het handhaven van de coronamaatregelen? Koepelorganisatie Open Doek in Vlaanderen ontwikkelende een speciale coronagids voor het amateurtheatercircuit


 

Contactpersoon
Rozemarijn StrubbeCoördinator Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50
Mobiel:06-83428984