Schrijver en regisseur Anja Steegstra is niet iemand die gaat zitten jammeren dat het allemaal niet door kan gaan. “We werken in de creatieve sector, dus we moeten onze creativiteit inzetten om te kijken wat wel kan.” Daarom produceerde ze een eenakter in haar eigen tuin, die afgelopen weekend in première ging. Stijf uitverkocht en de tournee is al gepland.
Anja Steegstra is met haar bedrijf Skriuwbedriuw schrijver van oorspronkelijk Fries toneel en vertalingen en ze regisseert stukken voor het amateurtheater. Afgelopen winterseizoen regisseerde ze voor toneelvereniging Rjucht en Sljucht de komedie Chez Cherard, een Friese vertaling van het stuk ‘Bravo’ van Haye van der Heyden. Ze kwam tot de generale repetitie. De voorstellingen die gepland stonden op 13 en 14 maart konden vanwege corona net niet doorgaan.
In de groepswhatsapp van de toneelvereniging deelde ze haar plan om een voorstelling in haar eigen tuin te maken. Ze had net de vertaling klaar van de eenakter Fergetten Fedetten (Een grijze komedie van Philip Walkate), die is uitgegeven bij StUFT. Hiervoor zocht ze twee vrouwelijke en twee mannelijke oudere spelers. Twee dames reageerden direct enthousiast in appgroep. De mannelijke spelers vond ze ook binnen een half uur in haar eigen netwerk. Ook haar eigen licht- en geluidsman deed direct mee. Ze konden los!
Met regisseren hield Anja rekening met de afstand tussen de acteurs. “Er hoefde in dit stuk niet gekust te worden, dus de spelers die een echtpaar speelden konden wel afstand houden. Ik twijfelde wat er nou wel of niet mocht, maar we wilden ook geen risico nemen. De spelers nemen daarin ook hun eigen verantwoordelijkheid.”
Afgelopen weekend was de première van het stuk in de tuin van Anja in Nij Beets. Zodra de speeldata bekend waren, was de eerste voorstelling diezelfde avond al uitverkocht. “Mensen hebben echt zin om er weer op uit te gaan.” Er mochten maximaal dertig mensen per voorstelling komen: “Zodat we zeker wisten dat we bij slecht weer ook binnen op voldoende afstand van elkaar zouden kunnen zitten. Zelfs als er allemaal vrijgezellen zouden komen.”
En helaas moest ze tot twee keer toe uitwijken naar de schuur, die kennissen beschikbaar hadden gesteld. Op zondagmiddag moest het publiek zelfs in de stromende regen verhuizen. “Wat ook wel weer gezellig gedoe geeft.” In de schuur stond alles al klaar: stoelen op 1.5 meter afstand en een extra set decor. Anja is daar heel flexibel in: “Ik gebruik graag wat voorhanden is.”
Voor het publiek had Anja ook de nodige maatregelen getroffen: een mailing met de afspraken van het RIVM, triage bij de ingang en desinfectiemiddelen. “Verder moest iedereen zijn gegevens achterlaten, voor eventueel contactonderzoek.”
Anja hoopt dat meer mensen haar voorbeeld nemen om kleinschalige theaterproducties te maken. “In het amateurtheater is best heel veel mogelijk. Kun je een hoop leuke dingen bedenken. En het is zo stil zonder al die culturele projecten. Gelukkig zie je steeds meer theaterproducties verschijnen. Ik ga zelf overal naar toe, omdat het zo leuk is.” Dat meer mensen deze behoefte hebben, was te zien aan de belangstelling afgelopen weekend. Alles was uitverkocht. Het publiek reageerde enthousiast: ze vonden het een leuke gemoedelijke voorstelling. En ook de recensie in de krant was positief.
Gelukkig is de productie binnenkort nog te zien, want er volgt nog een tournee in vier tuinen en een binnenlocatie. “Dit pakken de spelers zelfstandig op. De kosten van de techniek en de rechten dekken ze met de kaartverkoop. Mijn taak is volbracht.”
“We werken in de creatieve sector, dus we moeten onze creativiteit inzetten om te kijken wat wel kan.”