Menu
Mijn Keunstwurk

Uit de (amateur)kunst! – Pasveerkorps: ”We moeten deze klus samen klaren”

Door:
Door:

Pasveerkorpsen Leeuwarden is een begrip in de korpswereld. Ze verzorgen spetterende optredens en taptoes in binnen- en buitenland. Voorzitter Bas Hut (50) is het voorbeeld van iemand bij wie Pasveer echt in het DNA verweven is. Hij begon als negenjarige jongen bij het korps en is nu voorzitter van de stichting. In tijden van corona speelt hij een belangrijke rol in de lobby voor de muziekverenigingen in Leeuwarden en zet hij zijn expertise in om anderen te helpen.

“We hebben de boel al in een heel vroeg stadium stopgezet. We wilden geen risico nemen, “ vertelt Bas. Het oefengebouw Opus werd een no-go area. “Voor de jongste leden kwam dit heel ongelukkig uit. Zij waren pas net begonnen. Hierdoor konden ze niet goed inburgeren in de cultuur van Pasveer. Het is een intensieve hobby. Je moet goed weten waar je aan begint. ” Gelukkig konden de lessen digitaal doorgaan. Er werd een speciaal YouTube-kanaal aangemaakt met instructievideo’s.

Bij de leden van Jong Pasveer (9/16 jaar) was er veel aandacht voor het sociale welzijn van de leden. Bas: “Ze hebben stof meegekregen om mee te werken, maar we vonden het vooral belangrijk dat er contact bleef. Ze konden ons altijd bellen, ook om gewoon even te vertellen dat ze zich verveelden. Gelukkig hebben de jongeren onderling ook veel contact.” De leden van Pasveer (44 leden, gemiddeld 19 jaar) hoefden eerst even niks: “Deze groep bestaat uit veel studenten en flexwerkers. Die hadden al genoeg onzekerheid over hun werk en studie.”

Protocol

“In het begin waren we nog een beetje naïef. Hoopten we dat we met een maand wel weer aan de slag konden,” vertelt Bas. Maar dat bleek niet het geval en de stichting ging daarom direct aan de slag met een protocol voor Pasveer in samenwerking met Gemeente Leeuwarden. “De burgemeester is onze beschermheer. We vinden het daarom extra belangrijk om ons aan de regels te houden. We zijn daarom constant met elkaar in gesprek om te kijken wat wel of niet kan. Zodra we weer buiten gingen repeteren, heb ik van te voren de wijkagent gebeld, zodat hij op de hoogte was. Er kwam nog even een motoragent langs, maar die stak zijn duim naar ons op.” Daarnaast was er veel contact met de KNMO en OMF. “Deze lobby was belangrijk, want je merkt dat cultuur een ondergeschoven kindje is ten opzichte van bijvoorbeeld sport. We zijn allemaal amateurs in de sector, doen dit in onze vrije tijd. Daardoor zijn we niet altijd vocaal genoeg.”

Het oefengebouw Opus is voorzien van looproutes met stickers op de vloer en desinfectiemiddelen. Bij klachten blijven leden thuis en de bar is gesloten, dus geen gezellige nazit. De kinderen mochten vanaf 18 mei binnen oefenen met één leerling en één instructeur per oefenruimte. Jong Pasveer repeteerde buiten, met genummerde pionnen op afstand voor ieder lid en handschoenen en mondkapjes waar nodig. Bas: “We zijn heel duidelijk en strak in de afspraken geweest, maar de leden van Pasveer zijn gewend aan discipline, dus deze afspraken zaten er zomaar in. De kinderen hadden het muziek maken en elkaar ontzettend gemist. Ze waren dolblij: als koeien die voor het eerst weer naar buiten mochten.” Inmiddels mag Jong Pasveer weer zonder afstand repeteren, behalve de fluitisten.

De volwassenen van Pasveer moeten nog wel afstand houden. Hiervoor zijn de grote ventilatoren in de zaal weer aangesloten. Echter past het volwassen korps niet met zijn allen in de grote zaal, slechts 25 van de 44 leden. Het bestuur is samen met de gemeente op zoek naar een locatie waar ze minimaal één keer in de maand kunnen repeteren. “De noodzaak voor grotere ruimtes geldt niet alleen voor ons, maar voor veel clubs. Er staan veel panden leeg in Leeuwarden die hiervoor gebruikt zouden kunnen worden. Dan zou er alleen een geluidsinstallatie nodig zijn, wat weer werk oplevert voor een bedrijf als GV Stage Equipment.”

Financiële uitdagingen

Net als bij andere muziekkorpsen heeft Pasveer financiële schade opgelopen. Een deel van de begroting draait op optredens en de huur van het oefengebouw ging gewoon door. Bepaalde kosten werden echter niet gemaakt: reis- en verblijfkosten van tournees en de instructeurs die op uurbasis werken kregen niet uitbetaald. Daarnaast werken veel oudere leden als vrijwillig docent voor de jongere leden. Gelukkig kon Pasveer gebruik maken van verschillende regelingen als de NOW regeling. Daarnaast onderzoeken ze of de subsidie van de gemeente voor de SML (samenwerkende muziekverenigingen Leeuwarden) voor evenementen toch ter beschikking mag komen voor bijvoorbeeld extra huurkosten. “Het is een pittig jaar, maar we hebben wel erger meegemaakt. Dus het lukt nu vast ook wel.”

Motivatie vasthouden

Wat de leden het liefste doen is optreden: de straat op! “We hebben echt al hele mooie en verschillende dingen mogen doen. Vorig jaar speelden we bijvoorbeeld nog op “Explore the North” met Pete Lockett en als ander uiterste in de huiskamer van Gerard Joling.” De grootste uitdaging voor de stichting nu is om de leden gemotiveerd te houden. Alle shows, kampioenschappen en reizen naar het buitenland zijn geannuleerd en zolang evenementen niet doorgaan, komen er weinig boekingen binnen. De komende periode staan er nog wel sponsor- en donateuroptredens gepland in de wijken. Er zijn genoeg opties, maar iedereen wacht op perspectief. Er is nog geen punt op de horizon.”

Bas vindt het belangrijk dat de kunstsector elkaar nu opzoekt en steunt. Hij ziet corona als een kans tot meer synergie in de kunsten: “Door elkaar te steunen, komen we dichter tot elkaar. Dat is een hoopvolle gedachte.” Pasveer wil andere verenigingen graag helpen. Hun protocol is bijvoorbeeld ook gedeeld met andere korpsen. “We moeten deze klus samen klaren.”

“Door elkaar te steunen, komen we dichter tot elkaar. Dat is een hoopvolle gedachte.”

Foto's
Contactpersoon
Rozemarijn StrubbeAdviseur Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50
Mobiel:06-83428984