Menu
Mijn Keunstwurk

Uit de (amateur)kunst! – Pieteke de Boer: Vrijgekomen tijd vasthouden voor de kunst

Door:
Door:

Voor dichter en beeldend kunstenaar Pieteke de Boer heeft corona een enorme impuls gegeven aan haar kunstenaarschap. Er ontstond ruimte en tijd om verschillende technieken te ontdekken en eigen te maken en ze kon zich meer verbinden met andere kunstenaars. Dit alles leidde voor haar tot een bewustwording dat kunst maken voor haar op de eerste plaats komt.

“Er ontstaat tijd en ruimte. Zeker in de beginperiode was er veel tijd. De eerste week van de lockdown was ik verkouden en moest ik dus thuisblijven. Ik had toen net een workshopdag stempel maken gevolgd. De hele week heb ik boven in mijn atelier als een dolle kaarten zitten maken. Ik had toen nog het gevoel dat ik al die vrije tijd goed moest benutten. Achteraf voelde dat idioot,” vertelt Pieteke. Op het pleintje achter haar huis tekende ze in de weken daarna levensgrote bloemen van stoepkrijt. “Dat was erg leuk om te doen. Ik zat daar lekker op mijn krukje te werken, terwijl mensen wandelend voorbij kwamen. Zo kon je toch op een veilige manier contact houden.”

Pieteke heeft niet bepaald stilgezeten tijdens de intelligente lockdown in het voorjaar. Zo deed ze mee aan de pop-up expo Bring your own art van Keunstwurk in de DOAS. “Daarbij lieten kunstenaars aan elkaar zien wat ze tijdens de lockdown hadden gemaakt. Je mocht hiervoor twee werken meenemen.” Pieteke maakte ook nieuw werk voor Pakje Kunst, de automaat waar je voor een klein prijsje een uniek kunstwerk kunt kopen. Geïnspireerd op het werk kunstenaar Lode Pemmelaar maakte ze een reeks grafische meisjes met gekleurd papier van Flow-tijdschriften. Papier is een van Pieteke’s favoriete materialen. “Ik merk dat ik enthousiast word zodra ik papier in een techniek kan inbrengen, zoals de printtechniek chine collé waarbij gekleurd papier mee geperst wordt.”

Daarnaast heeft Pieteke verschillende gedichten gepubliceerd.  Er verschenen gedichten van haar in de regionale kranten en het tijdschrift De Moanne. Ook maakte ze een gedicht voor op het raam van de bibliotheek in Wommels, waar ze werkt, en schreef ze dit gedicht handmatig op ieder tasje voor de mensen die boeken kwamen afhalen. “In de beginperiode viel er veel te dichten. Er waren toen zoveel emoties. Nu is het al weer anders. We zijn alweer meer gewend aan de situatie.”

“Ik merk dat ik enthousiast word zodra ik papier in een techniek kan inbrengen, zoals de printtechniek chine collé waarbij gekleurd papier mee geperst wordt.”

Online en fysiek ontdekken

In de eerste coronaperiode werd er steeds meer online aangeboden. Pieteke ontdekte interessante kunstenaars en groepen die ze kon volgen en haar werk kon tonen. “Op Instagram volgde ik Marenthe, die iedere dag om 16.00 uur een workshop gaf. Daar zette ik mijn wekker voor. Ik ben lid geworden van de Facebook groep Daily creating group waarin je dagelijks je werk kan posten en er workshops werden gegeven door oprichter Terry Runnyan. Daarnaast was ik tijdelijk abonnee van de website Skill share, maar dat was mij veel te Amerikaans. Te veel gepraat, te weinig actie.”

Nu ebt de belangstelling voor het online gebeuren weer wat weg en zijn er weer meer fysieke cursussen. Pieteke volgde in Oldeberkoop bij Hawar een cursus druktechnieken. Deze cursus was vrij ambachtelijk, maar nu kiest Pieteke liever voor de meer alternatieve druktechnieken. Dit doet ze bij het Beeldlokaal van kunstenares Yvonne Feiten in de DOAS in Leeuwarden. “Daar leren we bijvoorbeeld hoe je met een potlood, spijker en een stuk duct tape een eigen etspen maakt. En dat je kunt etsen op de zilveren binnenkant van een melkpak en het etspapier daarna door een pastamachine kunt halen om de tekening op het etspapier te drukken.”

Experimenteren met druktechnieken

Eerst kunstenaar, dan bibliotheekmedewerker

Pieteke gunt zichzelf steeds meer erkenning als dichter en kunstenaar. “Op een gegeven moment ging ik mijzelf ‘dichter’ noemen. Als ik er serieus mee aan de slag wilde, moest ik mijzelf ook serieus nemen. Ik vond dat eerst lastig, omdat ik dacht dat ik niet literair genoeg was. Dat je moeilijke Friese woorden moet gebruiken. Maar toen ik de Rely Jorritsma prijs won in 2016 voelde ik een erkenning dat je met gewone makkelijke Friese woorden ook als dichter wordt gezien. Nu noem ik mijzelf eerst dichter en daarna komt pas de rest.”

Ook als kunstenaar heeft Pieteke alle vooroordelen over zichzelf losgelaten. “Ik maakte mij eerst nog druk over de vraag of ik wel een kunstenaar was. Kon ik wel tekenen? Moet ik niet eerst naar de kunstacademie? Maar wat zegt zo’n papiertje nou? En waar doe je dat dan voor? Je kunt je op zoveel andere manieren ontwikkelen in je kunstvaardigheid. Ik heb wel eens een cursusdag gedaan op de Kunstacademie, maar ik kon mijn draai daar nog niet vinden.”

Pieteke werkt ernaast nog als bibliotheekmedewerker. “Dat werk zou ik niet willen missen. Het is leuk werk om te doen, mede omdat je veel mensen ontmoet. Die interactie heb ik wel nodig. Ik zou niet alleen maar vanuit huis kunnen werken.” Een eigen atelier in een broedplaats als de DOAS lijkt haar wel wat, maar dan mist ze wel de vrijheid die ze nu heeft. “Nu kan ik werken wanneer ik wil en heb ik ook geen zorgen dat ik de huur van het atelier terug moet verdienen. Ik ben bang dat ik dan eerder geneigd zou zijn om te maken wat mensen willen.”

Werk gemaakt in Corona-tijd

Bewust tijd vrijmaken

In de coronaperiode heeft Pieteke veel tijd in haar eigen ontwikkeling als kunstenaar gestoken. “Vroeger was ik wat terughoudender. Durfde ik iets niet altijd te doen. Nu probeer ik het gewoon, om er achter te komen of iets bij me past.” Ook is het kunst maken voor haar nu op de eerste plek gekomen. “In het begin van corona was er veel tijd en ruimte, doordat het werk en het sociale leven stil lag. Maar toen die vrije tijd minder werd, wilde ik die tijd bewust vasthouden. Ik ben echt voor mijzelf gaan kiezen. Eerst deed ik het er al altijd een beetje bij, maar nu komt mijn kunst beoefenen op de eerste plaats.”

Wat de volgende stap is in haar kunstenaarschap weet Pieteke nog niet. “Ik zie gewoon wat er op mijn pad komt. Ik probeer steeds nieuwe dingen uit om te kijken of het bij mij past. Ik blijf wel bezig. Ben heel ondernemend. Mijn hoofd kan en wil gewoon niet anders.”

“Ik probeer steeds nieuwe dingen uit om te kijken of het bij mij past.”

 

Volg Pieteke op Instagram: https://www.instagram.com/pieteke_de_boer/

Contactpersoon
Rozemarijn StrubbeCoördinator Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50
Mobiel:06-83428984