Menu
Mijn Keunstwurk

Uit de (amateur)kunst! – Pleed | een nieuwe wolindustrie in Nederland

Door:
Door:

Met de koude maanden voor de deur is een lekker warm wolletje op de bank heel fijn. Natuurlijk verantwoord en duurzaam materiaal zou je zeggen. Niet als je bedenkt dat de wol die daarvoor nodig is in het buitenland verwerkt wordt. We hebben genoeg schapenwol in Nederland, maar geen industrie meer om dit materiaal te verwerken. En daar probeert Pleed verandering in te brengen. Dorine van den Beukel vertelt hoe zij dit aanpakken.

Als ontwerper heeft Dorine van den Beukel een passie voor textiel. Ze doet onderzoek naar de duurzame productie van grondstoffen in Nederland. “Deze industrie is helemaal verdwenen in Nederland. Alle wol gaat als afval naar China, omdat er hier geen wolverwerkende industrie meer is. We besteden onze kledingproductie uit aan het buitenland en krijgen er slechte materialen voor terug, waarvan de kunstvezels lastig te recyclen zijn. Zo belandt veel van onze kleding in de verbrandingsovens.”

Hoe het begon

In januari 2019 hield ze hierover een praatje in een café in Leeuwarden, waar de Leeuwarder herder Sam Westra aanwezig was. Hij bood de wol van zijn schapen aan om te voorkomen dat deze naar China zou gaan. Samen met haar compagnons Johanna van Benthem (kunstenaar), Gieneke Arnol­­­li (textieldeskundige) en Wini van der Zwaag (textielkunstenaar) startten ze daarna het community-initiatief Pleed, waaraan iedereen die iets met wol heeft, kan bijdragen om te laten zien dat wol geen afval is maar een waardevol materiaal.

Spinnen, breien, vilten, weven

“Na de scheerdag in juni hadden we allemaal wol, maar hoe moesten we dat gaan verwerken? We hadden spinners nodig om garen te maken,” vertelt Dorine. Gelukkig kwamen er genoeg mensen op hun oproep af. “Veel mensen begrijpen dat het anders moet, dat we anders met onze grondstoffen om moeten gaan, mede door de containerramp van MSC Zoe die net had plaatsgevonden.” Uiteindelijk ging een team van ongeveer honderdvijftig spinners, vilters, breiers en wevers aan de slag om producten te maken.

“Veel mensen begrijpen dat het anders moet, dat we anders met onze grondstoffen om moeten gaan”

Scheerdag

Pop-up winkel

Het plan was om in juni 2020 een expositie en symposium te organiseren, maar door corona werden deze plannen uitgesteld of gewijzigd. Dankzij het winnen van een bonusprijs van het IMF/LF2028 kreeg de organisatie de kans om in de maanden juni en juli een pop-up expo te openen in Leeuwarden (over de Kelders). Dorine: “Het was een combinatie van een expositie en een winkel. We wilden het prachtige resultaat aan zo veel mogelijk mensen laten zien en het gaf degenen die geholpen hadden eindelijk de kans om te zien en voelen wat anderen gemaakt hadden. Wat een ongepland bijkomend effect was dat veel mensen de pleeds wilden kopen. Dat hebben we toen maar gedaan, waardoor we opeens ook een winkel werden.”

Dutch Design Week

Pleed is zeer tevreden over het resultaat van hun project, maar wil het graag breder aanpakken. “Wij hebben nu dekens gemaakt van de wol van een kudde schapen, maar er zijn wel een miljoen schapen in Nederland. Het probleem is nog niet opgelost. We willen mensen oproepen om in hun eigen omgeving te kijken wat ze kunnen doen met hun talent of vaardigheden.”

Het symposium dat gepland was in oktober gaat vanwege coronamaatregelen niet door. “We zijn uitgenodigd om een presentatie te geven tijdens de Dutch Design Week, wat ook online plaatsvindt. Hiervoor maken we filmpjes van interviews met mensen uit heel Nederland die zich bezighouden met wol. Dit is een fantastisch podium met een groot bereik. Op deze manier kunnen we de kennis verspreiden die nu verstopt zit,” vertelt Dorine. De ervaringen die Pleed met het project opgedaan heeft, zijn verzameld in een boekje wat tijdens de Dutch Design Week gepresenteerd wordt.

De toekomstplannen

Voor de toekomst zijn er ook al plannen. Zo is er een aparte werkgroep opgezet om babypleeds te maken voor pasgeboren baby’s in specifieke wijken in Leeuwarden. Daarnaast is de organisatie op zoek naar een schuur voor de herder, waar hij de schapen en zijn gereedschap kan houden.

Dorine: “We merken dat mensen het fijn vinden om —zeker in coronatijd— te werken met wol en hun steentje te kunnen bijdragen. Het einddoel is een eigen wolindustrie in Nederland, waar alle wol die er is, gebruikt en verwerkt wordt en we geen rommel meer uit het buitenland halen. Alle plannen zijn daar op gericht en stellen we zo nodig bij door corona, maar we laten ons niet kisten. We gaan gewoon door .”

“We merken dat mensen het fijn vinden om —zeker in coronatijd— te werken met wol en hun steentje te kunnen bijdragen.”


Het Pleed wolreddershandboek (in Nederlands en Engels) is vanaf 17 oktober te bestellen via www.pleed.nl

Contactpersoon
Rozemarijn StrubbeCoördinator Kennis Cultuurparticipatie
Werkdagen:ma, di, do
Telefoon:058 234 34 50
Mobiel:06-83428984