Menu
Mijn Keunstwurk

Werkplaats Koordirectie

Start 1 september 2021
Start 1 september 2021
Locatie
Muziekcentrum De Rinkelbom, Heerenveen
Cursusdata
Elke woensdagavond (12 x in totaal)
Prijs
€ 280,- basiscursus | themacursus € 180,-

Vanaf 1 september 2021 kun je via SAKO en Collegium Vocale Fryslân, in samenwerking met Keunstwurk, deelnemen aan de Werkplaats Koordirectie. De werkplaats is een vernieuwde opzet van de Meerjarige Dirigenten Opleiding (MDO), het hoogst haalbare amateur-koordirectie diploma in Nederland.

Aan de hand van een basiscursus plus een combinatie van 8-weekse themacursussen met een koor, leer je jezelf ontwikkelen als dirigent. De basiscursus bestaat uit 12 wekelijkse lessen. 

Als deelnemer van een themacursus krijgt je na afloop een beoordeling en deelcertificaat. Als je het MDO-diploma wilt behalen, wordt er een individueel leerplan gemaakt aan de hand van verschillende themacursussen.

De vaste koordirectie-docent is Gerben van der Veen. De zangcoach zal per cursus wisselen.

Kosten

  • De basiscursus van 12 wekelijkse lessen (30 uur) kost € 280,-
  • Een themacursus van 8 wekelijkse lessen (20 uur) kost € 180,-

Deze prijzen zijn inclusief cursusmateriaal maar exclusief studieboeken.

Locatie
De cursussen worden gegeven op woensdagavond in Muziekcentrum ‘De Rinkelbom’ in Heerenveen (Zwanedrift 2). 

Aanmelden
De cursus kan doorgang vinden bij minimaal 7 deelnemers. 

Basiscursus koordirectie

De basiscursus doet zijn naam volledig eer aan. Hier maak je kennis met de basisvaardigheden en basiskennis die je nodig hebt als koordirigent. Denk aan slagtechniek, gehoorvorming, repertoire, algemene muzikale kennis e.d.

De vaardigheden en kennis die je hier opdoet kun je projectmatig verder verdiepen in de thema-cursussen die Werkplaats Koordirectie organiseert.

Planning themacursussen

1 20e-eeuwse koormuziek
2 Repetitietechniek en ontwikkeling 'koororen'
3 Kerstmuziek
4 Moderne muziek
5 Lichte muziek of Oude Muziek (loopt gelijktijdig)
6 Klankbeïnvloeding 1
7 Concertvoorbereiding

“Een koor dirigeren vind ik een van de mooiste bezigheden in mijn leven. Ik blijf me al mijn hele leven verwonderen over  de pure klankschoonheid als menselijke stemmen samen klinken. Zingen is een oer-menselijke emotie en samen zingen versterkt dat alleen maar. Daar een sturende rol in te hebben, is onweerstaanbaar.”

Over de docent

Door zijn vele activiteiten op koorgebied in en om Friesland is Gerben van der Veen voor veel koorzangers een begrip. Zijn opleiding genoot hij aan de toenmalige MPA te Leeuwarden; hij studeerde in 1979 af voor orgel (bij Piet Post) en koordirectie (bij Jan Veninga). Hij vervolgde op diverse terreinen zijn studie o.a. bij Jan Eelkema. Als dirigent was hij actief bij onder meer de COV Gloria Deo, Drachten, de Leeuwarder Cantorij, de Martinicantorij te Sneek, Meppeler Kamerkoor Cigale, Kamerkoor Capella ‘92 en samen met zijn broer Sjoerd van der Veen als muzikaal leiders bij vocaal ensemble Meldije.

Momenteel dirigeert Gerben van der Veen de kamerkoren Con Amore Musica Bolsward en Hortus Vocalis dat hij zelf in 2012 oprichtte. Met genoemde koren werden veel bijzondere concerten gegeven waarbij vaak niet-alledaagse werken en premières werden uitgevoerd.

Als initiatiefnemer en artistiek leider bij Collegium Vocale Fryslân en het Noordelijk Koorfestival initieert, organiseert en realiseert hij diverse koorprojecten. Bij Collegium Vocale Fryslân houdt hij zich tevens bezig met het opleiden van koordirigenten en educatie op het gebied van koormuziek. Verder is hij werkzaam aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij werkt tevens als redacteur bij muziekuitgeverij Intrada en is in de koorwereld een graag gezien jurylid.

Contactpersoon
Elizabeth KooyCultuurverbinder Zang
Werkdagen:di, wo
Telefoon:06 23216032