Menu
Mijn Keunstwurk

Cursus schrijven voor locatietheater | Met Bouke

De cursus zit vol! Aanmelden is niet meer mogelijk.
De cursus zit vol! Aanmelden is niet meer mogelijk.
Locatie
Keunstwurk, Wissesdwinger 1, 8911 ER in Leeuwarden
Cursusdata
Maandag | 28 januari - 11 februari - 25 februari - 11 maart - 25 maart - 8 april 2019
Prijs
€ 180

Foto: Hans Jellema

Zou jij als toneelschrijver graag mogelijkheden verkennen voor het schrijven van locatietheater met een bekende uit het vak? Theater dat gaat over bijzondere gegevens uit de omgeving van de plaats van opvoering? Dan is deze cursus iets voor jou! Keunstwurk organiseert vanaf januari 2019 de toneelschrijfcursus ‘Schrijven voor locatietheater – Met Bouke’. De cursus start op maandag 28 januari om 19.30 uur bij Keunstwurk

In 2018 was `Under de Toer’ een van de blikvangers van LF2018. Bijzondere voorstellingen op basis van verhalen die zich in en rondom de kerk hebben afgespeeld. Als het project een ding duidelijk heeft gemaakt, is het dat veel mensen zich aangesproken voelen door avontuurlijk theater dat speelt met bijzondere gegevens uit de omgeving van de plaats van opvoering.

Tijdens de cursus verken je onder begeleiding van Bouke Oldenhof, één van de initiatiefnemers van Under de Toer, de mogelijkheden voor het schrijven van een theatertekst die een plaats van opvoering (dorp, wijk, vereniging, locatie) als uitgangspunt heeft.

Aanmelden
De cursus zit vol! Aanmelden is niet meer mogelijk.

In nij, bysûnder stik dat spilet op it eigen plak hat mear kâns om opfierd te wurden, seker as it yn oerlis mei pleatslike organisaasjes opset wurdt.

Inhoud cursus

Bedenk samen met Bouke Oldenhof een idee voor een speelbaar stuk in de eigen omgeving. Niet een ‘af’ stuk, maar een opzet als verkenning van de thematische en dramatische mogelijkheden van een idee. Al doende leer je zo bovendien hoe je een stuk opzet en opbouwt.

Daarnaast reikt hij algemene technieken aan om ideeën uit te werken tot een langere onderhoudende tekst (o.a. plotopbouw, dramatische spanningsboog in scènes, personage-uitwerking, concretisering van conflict en massascènes). Tijdens de cursus oefen je daar ook mee. De scènes mag je zowel in het Fries als het Nederlands schrijven. Beide talen zijn voertaal tijdens de bijeenkomsten.

Praktische informatie

Data Maandag | 28 januari - 11 februari - 25 februari - 11 maart - 25 maart - 8 april 2019
Tijd Van 19.30 - 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie Wissesdwinger 1, 8911 ER in Leeuwarden
Kosten € 180,-
Taal Nederlands en Fries
Aanmelden Aanmelden kan tot 17 januari 2019

Over Bouke Oldenhof

Bouke Oldenhof hat meiwurke oan in stikmannich Under de toer-projekten (û.o. `Marijke Muoi’, `Op de terp Almenum’, `It lûd fan de Middelsee’, `It paad fan de wûnderdokter’). Hy begûn as toanielskriuwer yn de jierren ’90 mei plattelânsminiatueren lykas `Rolbrug’ (nominaasje Prosceniumpriis). `Abe!’ wie syn earste tekst foar in grutskalich barren, letter folgen noch foarstellingen yn bg. A-kerk Grins, it Westland en het Zuiderstrandtheater (Scheveningen).

Fierder skreau Bouke berne- en jongereintoaniel (`Pake yn de kast’, `Medusa’-Hans Snoekpriis). Yn de maitiid fan 2019 spilet Pier21 syn `It wie op in simmerjûn’ mei Joke Tjalsma en Jan Arendz yn in regy fan Jos Thie.

‘Hjir leit in grutte kâns foar toanielskriuwers èn foar toanielferieningen. In nij, bysûnder stik dat spilet op it eigen plak hat mear kâns om opfierd te wurden, seker as it yn oerlis mei pleatslike organisaasjes opset wurdt. In bysûndere produksje kin in ympuls wêze foar elke toanielferiening, en nij publyk en nije meiwurkers oanlûke.

De kursus biedt de mooglikheid sûnder produksjedruk en -ferplichtingen de mooglikheden te ûndersykjen. It besykjen wurdich! En moai wurk!‘